ОБЕРЕЖНО, ГРИП!!!

Грип — це високозаразне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Збудниками грипу є різні штами вірусу (варіанти одного виду вірусу, що відрізняються за рядом властивостей). Грип має симптоми, подібні до ознак інших гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ), але набагато небезпечніший. Основна різниця у симптомах грипу і ГРВІ полягає у тому, що грип розпочинається раптово і гостро, а впродовж періоду хвороби різко виражені ломота в тілі, озноб, головний біль і біль у м’язах, а ГРВІ – зазвичай починається поступово і супроводжується відчуттям “розбитості” та загального нездужання.

Наскільки важко буде протікати грип залежить від таких факторів:

  • вашого імунітету,
  • штаму вірусу та вторинних бактеріальних інфекцій, які можуть розвиватися як ускладнення після зараження вірусом грипу,
  • наявність будь-якого іншого захворювання;
  • певні генетичні особливості організму.

Різні комбінації усіх цих факторів пояснюють той факт, що одні люди хворіють грипом практично без прояву зовнішніх симптомів, а у інших людей вірус грипу викликає серйозні ускладнення та порушення або навіть стає причиною смерті.

Запальний процес і, відповідно, підвищення температури до 38 є нормальною реакцією організму на збудник, оскільки дозволяє боротися з інфекцією та поступово одужувати. Однак висока температура (понад 39) є небезпечною, тому її слід понижувати. Іншими характерними симптомами грипу є головний біль, ломота у м’язах і суглобах, загальна слабкість, біль у горлі, втрата апетиту, кашель,в окремих випадках – блювота і пронос. Симптоми грипу виникають раптово і можуть тривати від кількох днів до кількох тижнів. Не займайтесь самолікуванням – при появі перших ознак звертайтеся до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

Вірус грипу може локалізуватися як у верхніх, так і у нижніх дихальних шляхах, що частково пояснює здатність цього вірусу викликати важкі форми захворювання. Найчастіше це пневмонія, що інколи може за 4-5 днів призвести до смерті хворого. Також нерідко розвивається серцева недостатність. Ще одним важливим фактором, що робить вірус грипу небезпечним, є ймовірність розвитку вторинних бактеріальних інфекцій. Такі бактеріальні інфекції часто стають причиною погіршення стану хворого через пошкодження легеневої тканини, посилення запального процесу та серйозних порушень функцій органів дихання.

Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для інших протягом усього періоду прояву симптомів — це, в середньому, сім днів.

Щоб попередити зараження грипом дотримуйтесь наступних рекомендацій :

  • уникайте контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції;
  • обмежте відвідування місць великого скупчення людей;
  • часто провітрюйте приміщення;
  • регулярно мийте руки з милом щонайменше 20 секунд;
  • не торкайтеся очей, носа, рота немитими руками;
  • уникайте обіймів, поцілунків і рукостискань;
  • прикривайте ніс і рот під час чхання або кашлю одноразовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно викинути;
  • якщо у людини є симптоми грипу, то необхідно триматися від неї на відстані не менше двох метрів

Щорічна вакцинація — найдієвіший засіб для профілактики грипу. Це зменшує ризик захворіти на грип, ризик серйозних ускладнень, госпіталізації та смерті. Одне щеплення захищає впродовж усього сезону грипу від найбільш розповсюджених і небезпечних штамів. Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих щеплень та відсутня у національному календарі щеплень, тому вакцину можуть закуповувати за гроші місцевих бюджетів, підприємств або власним коштом громадян. Вакцина не впливає негативно на імунітет людини, а зміцнює його і змушує працювати більш активно і продуктивно. Найкращий час для щеплення — напередодні грипозного сезону (у вересні-жовтні). Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж усього сезону. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу.

Передусім щеплення рекомендоване людям, які входять до груп ризику :

  1. Медичні працівники, які мають більший ризик захворіти на грип через особливості професії. Ми закликаємо їх захистити себе і своїх пацієнтів та зробити щеплення від грипу.
  2. 2. Вагітні, яким варто пам’ятати, що грип може мати серйозні наслідки під час вагітності. Натомість вакцинація проти сезонного грипу безпечна на всіх етапах вагітності.
  3. 3. Літні люди— імунітет із віком послаблюється і стає менш ефективним у боротьбі із грипом, який може мати серйозні наслідки, коли вам за 65.
  4. 4. Люди із хронічними захворюваннями, яким слід пам’ятати, що за наявності хронічних недуг ризик ускладнень грипу значно підвищується, тому важливо захистити себе від них.

В КНП «Дубровицька ЦРЛ» запроваджений протиепідемічний режим у зв’язку із підвищенням захворюваності на грип та ГРВІ, зокрема : заборонено відвідування хворих по відділеннях та введений масочний режим для пацієнтів та медичного персоналу.

Якщо ви захворіли — негайно зверніться до лікаря та не займайтеся самолікуванням. Пам’ятайте, найефективніший спосіб запобігти захворювання – це його профілактика.

Лікар-епідеміолог КНП «Дубровицька ЦРЛ»

Альона БОЯРИН